Semco-Stijl door Ricardo Semler

Semco-Stijl door Ricardo Semler

Toen ik een aantal jaren geleden het boek van Stephen Covey (de zoon van…) ‘The speed of trust’ las, realiseerde ik me dat vertrouwen recht evenredig is met snelheid van handelen. Daar waar verbeterde technologie snelheid verhoogt, zal wantrouwen snelheid verlagen. Hoewel we in 4 uur naar Amerika kunnen vliegen maakt geformaliseerd wantrouwen dat we ons drie uur voor vertrek moeten melden en bij aankomst nog minstens een uur gecontroleerd worden. We zouden immers iets illegaal in de zin hebben.

Read More

3 manieren om je werk leuker te maken

3 manieren om je werk leuker te maken

Maandagochtend. De wekker gaat. Het is weer zover, de werkweek begint. Je slaat het dekbed van je af, je voeten slepen over de grond terwijl je naar de badkamer loopt. 'Wie heeft besloten dat wij zeven dagen in de week moeten werken?' Een snelle hap en een goed bak koffie, en dan snel de auto in, want de tijd gaat al weer sneller dan je wilt. File. 'Nee, niet nu.' De linkerrijbaan gaat nog langzamer dan de rechter. Eenmaal aangekomen en geen parkeerplaats. Dat wordt weer enkele straten verder parkeren. Lopen en zweten. Te laat.

Read More

Wat moet je nou met het Agile Manifesto?

Wat moet je nou met het Agile Manifesto?

Bij elke training of introductie van Scrum wordt het Agile Manifesto wel een keer genoemd. Dat moet ook wel, want het vormt de basis van het gedachtegoed van Agile Scrum. Maar wat moet je er eigenlijk mee in de praktijk? Het zijn prachtige, wijze woorden, opgetekend door mensen die echt hebben nagedacht over het waarom van Scrum/Agile. Tegelijkertijd wordt ook gesteld dat juist dit Manifesto ervoor zorgt dat Scrum/Agile bijna een goeroe-status krijgt of een soort geloofsbelijdenis wordt; wee diegene die er zich niet aan houdt, want dan zal het slecht aflopen.

Read More

Jaloersmakend prettig werken

Jaloersmakend prettig werken

“Wat een vreemde man is die collega van mij,” verzucht K.. “Hij werkt in mijn team maar hij loopt er echt de kantjes van af. Ik kan hem niks maken want hij is er elke ochtend om 8 uur en vertrekt ook stipt om half vijf. En toch Hij zal nooit wat extra’s doen. Hij is eigenlijk ook alleen maar met feitjes bezig en zegt niet zoveel. En noemen zij dat nou teamwork?”

Read More

7 principes om je bedrijf effectiever te laten werken

7 principes om je bedrijf effectiever te laten werken

In de wereld van leiders zijn er herders en imkers. De herders vertellen de schapen wat zij moeten doen. De schapen luisteren en volgen. Zo nu en dan stuurt de herder een hond op de kudde af. De hond blaft en brengt de kudde bijeen. De herder roept zijn schapen aan het einde van de dag terug. De imker zorgt alleen voor de kast. Hij laat de bijen hun eigen gang gaan. Zij weten wat zij moeten doen. Er is geen hond die hen afleidt, geen staf die hen hoedt. Alleen de plaats van de kast is belangrijk. Die moet op de juiste afstand van de bloemen staan. De imker verzamelt op de juiste tijd de kostbare honing.

Read More